Resepi – Kek Tapai

February 25, 2008 at 1:56 pm 1 comment

KEK Tapai

Bahan:
300g tapai ubi – buangkan empulur
6 biji kuning telur
4 biji putih telur
200g gula pasir halus/kastor
1/2 sudu teh serbuk vanilla
150g mentega – dicairkan
100g keju cheddar – parut
Ayak:
175g tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
25g susu tepung

Siapkan loyang berlubang tengah diameter 20cm. Sapu butter dan tabur dengan sedikit tepung. Lenyekkan (hancurkan) tapai ubi dengan garfu, ketepikan. Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan serbuk vanillin dan tapai lenyek sedikit demi sedikit sambil dipukul rata. Kemudian masukkan tepung, gaul rata. Tuang mentega cair dan gaul rata. Tambahkan 75g keju cheddar parut, gaul rata. Tuang adunan ke dalam loyang, ratakan. Taburkan lebihan keju. Bakar dalam suhu 160 deg C selama 45 minit hingga kek masak. Angkat dan sejukkan. Keluarkan kek dari loyang. Hidangkan.

Entry filed under: fermented, kacang soya, ragi, Resepi, soybeans, tapai, tapai ubi, tape, tempe, tempeh, ubi kayu. Tags: .

APA ITU TEMPE ? TAPAI UBI PENCEGAH KANSER

1 Comment Add your own

  • 1. Ida  |  June 2, 2015 at 10:58 am

    Mohon share

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


February 2008
M T W T F S S
    Mar »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  

Dapatkan meklumat terbaru entri kami di http://tempevstapaiubi.blogspot.com

Blog Stats

  • 26,368 hits

Like US at FB


%d bloggers like this: