Muffin Tapai Ubi

February 29, 2008 at 10:54 am Leave a comment

Bahan-bahan ( 25 biji )
4 biji telur
110gr gula pasir
1sdt ovallate
100gr tepung gandum – ayak
1/2sdt baking powder – bersama
100ml santan pekat,saya guna kara dlm kotak
200gr tapai ubi,buang serat tengahnya
secubit garam
1/2sdt essen vanilla
100gr keju cheddar,diparut
Cara-cara
campurkan tapai ubi yg dah dibuang serat bersama santan dan secubit garam,kemudian kisarkan ataupun dengan menggunakan mixer sampai tapai ubi menjadi lembut dan sebati dengan santan.ketepikan.
pukul telur,gula,dan ovallate sampai kembang.
masukkan ayakan tepung gandum dan baking powder,kacau rata.
masukkan campuran tapai ubi dan santan,essen vanilla,kacau rata.
masukkan sebahagian keju parut,ratakan.
masukkan adunan kedalam acuan muffin yg dah dialasi dengan kertas muffin.isikan penuh,kemudian taburkan dengan keju parut yg sebahagian td.
bakar dalam oven yg dah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 180c atau bergantung pd kepanasan oven masing2 selama 15-20 minit.

Entry filed under: fermented, kacang soya, ragi, soybeans, tapai, tapai ubi, tape, tempe, tempeh, ubi kayu. Tags: .

Khir Toyo nafi suntik botox hanya makan tempe Resepi – Agar-agar Keledek

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


February 2008
M T W T F S S
    Mar »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  

Dapatkan meklumat terbaru entri kami di http://tempevstapaiubi.blogspot.com

Blog Stats

  • 26,368 hits

Like US at FB


%d bloggers like this: