Resepi – Agar-agar Keledek

March 3, 2008 at 5:30 pm Leave a comment

Bahan-Bahan:
1 tahil agar-agar
1 kati keledek
1 kati gula pasir
1 tin susu cair
1 helai daun pandan
Sedikit warna kuning
Sedikit garam
2 biji telur ayam

Cara-cara:
Agar-agar dibersihkan dan direndam kemudian direbus dengan 4 gelas air dan daun pandan. Bila sudah hancur masukkan gula dan rebus lagi sampai mendidih baru tapis.

Keledek dibuang kulitnya kemudian direbus hingga benyek dan kecek hingga halus.Telur dikacau bersama susu cair kemudian campurkan ke dalam campuran keledek.

Campurkan keledek ke dalam agar-agar tadi dan perlahankan apinya. Tambahkan sedikit pewarna kuning dan biarkan hingga mendidih. Sejukkan ke dalam loyang mengikut kegemaran masing-masing.

Entry filed under: fermented, kacang soya, ragi, soybeans, tapai, tapai ubi, tape, tempe, tempeh, ubi kayu. Tags: .

Muffin Tapai Ubi What is tempeh?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


March 2008
M T W T F S S
« Feb   Apr »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Dapatkan meklumat terbaru entri kami di http://tempevstapaiubi.blogspot.com

Blog Stats

  • 26,342 hits

Like US at FB


%d bloggers like this: