Tapai Pulut

June 13, 2008 at 3:33 pm Leave a comment

bahan2..
1) beras pulut
2) ragi (kami ada jual ragi tapai)
3) air (guna air masak)

cara2..
1) rendam beras pulut..2-3 jam
2) masak air dalam kukusan sampai mendidih..kemudian mula kukus..utk alas beras guna jaring sesuai
3) angkat bila pulut dah naik wap..
4) ’arung’ pulut dengan air..utk 1 mangkuk beras guna lebih kurang setengah cawan air..cara arung..curah air skit-sikit atas pulut. Kemudian gaul sampai rata..tenyeh sikit dengan senduk supaya pulut jadi lembut….bila dah ‘arung’ boleh nampak pulut berkilat sedikit berbanding masa mula-mula angkat tadi
5) kukus pulut untuk kali kedua
6) angkat bila naik wap..kemudian sejukkan
7) sementara tunggu pulut sejuk bolehlah sediakan ragi.. guna pengayak untuk parut ragi jadi serbuk..untuk semangguk beras pulut guna lebih kurang 1 sudu teh serbuk ragi
8) tabur ragi dan gaul rata..pastikan pulut dah betul-betul sejuk
9) tuang pulut ke dalam bekas sesuai
10) bungkus bekas dengan kain gelap untuk pemeraman

Simpan selama 2 malam. Selamat mencuba.

Entry filed under: Uncategorized. Tags: .

New vegetarian food with several benefits Recipe – Crock Pot Lemon Chicken

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


June 2008
M T W T F S S
« May   Jul »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Dapatkan meklumat terbaru entri kami di http://tempevstapaiubi.blogspot.com

Blog Stats

  • 26,342 hits

Like US at FB


%d bloggers like this: