Resepi – Kek Zebra Tapai Ubi

July 17, 2008 at 12:08 pm Leave a comment

Bahan :
250gram tepung sponge cake perisa vanilla
65ml water5 bijik telur
65ml minyak mazola atau minyak masak lainnya
200gram tapai ubi (lagi baguih if tapainya manis) lenyek halus ngan sudu,buang seratnya

Cara-cara :
Pukul tepung sponge cake + air+ telur dengan laju sedikit hingga kental dan pekat. Adunan ok bila whisk diangkat adunan agak pekat atau macam berat sangat nak jatuh kebawah.

Masukan minyak masak dan kaup balik dengan spatula besar.

Ambil kira-kira 10 sudu makan adunan, pisahkan dalam mangkuk yg lain dan tambah sedikit chocolate paste (adunan A)

Masukkan tapai ubi ke dalam lebihan adunan tadi yang telah di lenyek halus, kaup balik dengan spatula sehingga sebati (adunan B)

Tambah secara selang seli adunan A dan B dalam loyang.

Bakar dengan suhu 170C selama 30 minit

selamat mencuba.
Posted by loveliana,Kuala Lumpur.Malaysia

Entry filed under: fermented, food, recipe, Resepi, tapai, tapai ubi, ubi kayu. Tags: .

Ikan Tongkol Curry Update Terbaru Sofaz Enterprise

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


July 2008
M T W T F S S
« Jun   Aug »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Dapatkan meklumat terbaru entri kami di http://tempevstapaiubi.blogspot.com

Blog Stats

  • 26,368 hits

Like US at FB


%d bloggers like this: