Felda Sasar Lahirkan 2,000 Usahawan Peneroka

June 15, 2010 at 11:48 am Leave a comment

LEMBAGA Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) menyasarkan untuk melahirkan kira-kira 2,000 usahawan baru di kalangan warga peneroka menerusi Simposium dan Ekspo Usahawan Felda (Simex 2010) berlangsung sejak 28 Februari lalu.

Timbalan Pengarah Besar (Pembangunan Komuniti) Felda, Abidin Abd Rahman, berkata program kali ketiga dianjurkan itu bertujuan mewujudkan rangkaian kerjasama perniagaan, mempromosi produk serta perkhidmatan antara usahawan.

Katanya, Simex 2010 yang bertemakan tema ‘Inovasi Menjana Ekonomi’ diadakan semua 11 wilayah Felda termasuk di Sabah sehingga 30 April ini, berbanding sebelum ini yang dilaksanakan pada peringkat pusat. 

Beliau berkata, penganjuran program itu sebagai pengiktirafan terhadap sumbangan masyarakat peneroka yang bersama-sama memaju dan membangunkan aktiviti ekonomi rancangan. 
“Dalam terus mengukuhkan peranan Felda membangunkan usahawan berpotensi dan berdaya maju, Jabatan Pembangunan Usahawan Felda turut diwujudkan sejak 2005 supaya lebih fokus terhadap golongan ini,” katanya kepada Berita Harian di Kuala Lumpur, baru-baru ini. 
Hadir sama Pengarah Jabatan Pembangunan Usahawan Felda, Norhayati Sarif. 
Abidin menambah, Simex 2010 diadakan dengan matlamat menyampaikan maklumat terkini berhubung pembangunan keusahawanan Felda menerusi program se-minar dan pembentangan kerja serta ekspo dan pameran.
Katanya, antara produk industri kecil dan sederhana yang dipamerkan ialah makanan diproses, kraf, makanan segar, perkhidmatan dan perniagaan seperti pakaian dan ubat-ubatan. 
Beliau berkata, menerusi Simex 2010 dan pelbagai strategi pemasaran agresif tahun ini, Felda menyasarkan untuk meningkatkan lebih 36,000 usahawan bukan dalam aktiviti perladangan di bawah bimbingan Felda ketika ini. 
“Purata pendapatan usahawan Felda yang dicatatkan sehingga Februari lalu ialah RM2,046 sebulan. Tahun lalu saja, keseluruhan pendapatan yang dicatatkan ialah kira-kira RM911 juta,” katanya.
Dalam pada itu, Abidin berkata, Felda melabur lebih RM200 juta bagi membangunkan Kompleks IKS di Felda Chini, Pahang yang dijangka beroperasi awal tahun depan yang membabitkan pemindahan teknologi tinggi, khususnya dalam pemprosesan makanan ringan dan tenunan.
Katanya, Felda turut menyasarkan untuk meningkatkan bilangan usahawan yang dianugerahkan jenama F-Best Foods oleh agensi itu, yang membekalkan produk makanan menerusi cawangan Satu Wilayah Satu Industri (Sawari) milik Felda dan pasar raya besar.
“Ketika ini, kami mempunyai kira-kira 30 usahawan yang menjual produk makanan menerusi jenama F-Best Foods kerana mempunyai pengeluaran secara konsisten, pembungkusan menarik dan berpotensi untuk jualan,” katanya. 
Beliau berkata, Sawari dilancarkan pada 2003 dengan memberi tumpuan terhadap dua industri utama iaitu industri makanan dan kraf. 
Tumpuan utama pembangunan industri makanan ialah produk makanan diproses di bawah jenama F Best Food, manakala industri kraf di bawah jenama F Best Craft termasuk tekstil dan sebahagiannya dibangunkan di bawah jenama Modern Malaysia.

Advertisements

Entry filed under: felda, iks, peneroka, SIMEX 2010, usahawan.

Yong Tau Foo HALAL Ada Di Pasaran Kosmetik : Tempe Untuk Kecantikan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


June 2010
M T W T F S S
« May   Jul »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Dapatkan meklumat terbaru entri kami di http://tempevstapaiubi.blogspot.com

Blog Stats

  • 30,054 hits

%d bloggers like this: